Hem il müdürlüğü yapıyor, hem kampa gelen öğrencilere rehberlik!
Kırşehir Ahi Evran Gençlik kampları sebebiyle Türkiye'nin dört bir yanından gençler Kırşehir'de buluşuyor.
Kırşehir Haberleri
31 Ağustos 2019
18:01
-A +A
Kırşehir Ahi Evran Gençlik kampları sebebiyle Türkiye'nin dört bir yanından gençler Kırşehir'de buluşuyor. 81 ilden Kırşehir Ahi Evran Gençlik Kampına gelen öğrencilere Gençlik ve Spor İl Müdürü Faruk Şahin rehberlik ediyor. Kırşehir'in tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra kültürel değerleri ile ilgili olarak da silgiler aktaran Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Faruk Şahin, kampa katılan öğrencilere Kırşehir'i anlatıyor.
Kırşehir Gençlik ve Spor Müdürü Faruk Şahin, gençlere rehberlik yaparak Kırşehir'i tanıtıyor. Ahi Evran Camii, Cacabey Medresesi, Neşet Ertaş gibi önemli bilgiler aktaran Şahin "1482 yılında, Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran adına yaptırılmıştır. Türbeye, cami içinden bir merdivenle çıkılmaktadır. Zaviye; plânlı mescit, ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın türbesi ve zaviye-tekke olarak kullanılan mekânlardan oluşmaktadır. Ahi Evran Kabiri; tarihi kabir, adını Ahi Evran-ı Veli'den almaktadır. Halk arasında Evliyaullah olarak anılan, esnaflar birliği ve ahilik (esnaf, üretim erbabı) örgütünün kurucusu Ahi Evran-ı Veli adına yapılmıştır. Aslen zaviye olarak yapılan bina sonraki yıllarda cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Anadolu'yu işgal eden Moğollar'a karşı, kendisini destekleyen Türkmenlerle beraber yaptığı savaşta başarısız olmuştur. 1 Nisan 1261 tarihinde kılıçlarla parçalanarak öldürülen Ahi Evran'dan sonra eşi ve çocukları Hacı Bektaş Veli'ye sığınmışlardır. Ahilik Teşkilatı mensupları Anadoluyu terk etmeyerek direnişlerini devam ettirmişler, Anadolu ve Rumeli'nin türkleşmesinde çok önemli rol oynamıştır.
Ahi Evran, Hacı Bektaş-i Veli'nin tavsiyesiyle zamanın rum, ermeni ve yahudi esnaflarına karşı Anadolu'ya yeni gelen türk esnafların birlik ve dayanışması için sonradan Ahilik denen esnaf dayanışma loncalarını kurmuştur. Günümüzdeki esnaf odalarının temeli, Ahi Evran tarafından atılmıştır.
Cacabey Cami 1271 yılında yapılmış olmasına rağmen yeni yeni gündeme gelmektedir. Cacabey cami aslında bir araştırma merkezidir. İlginç yapı biçimi ile gerçekten ilgi çekicidir. IV.Kılıçarslan zamanında Caca oğlu Nurettin , 1262'de Kırşehir subaşı olmuştur. İl onun zamanında çok gelişmiş , bayındır bir il haline gelmiştir. Caca oğlu Nurettin Bey güvenlik ve barışa önem vermiştir. Cacabey medresesi Ve külliyesini kurmuştur. Cacabey , Türk halkını koruması, yüksek bir ahlaka sahip olması özü , Sözü pek biri olması dolayısıyla Anadolu'da çok sevilmiştir.
Öz Türkçe konuşup Türk kültürünün ve eserlerinin Kırşehir ve Anadolu’ya yayılmasına öncülük etmiştir. Cacabey XIII. yy. 'da Anadolu' da yaşamış olan diğer Türk büyüklerinden Hacı Bektaşı Veli, Mevlana Celalettini Rumi ile de görüşmüş, hatta onların övgülerine bile mazhar olmuştur. Nureddin Cacabey 'in 1272 'de İlimizde kurmuş olduğu Cacabey Medresesi onun adını ebedileştirmiştir. Bu medrese aynı zamanda bir rasathane idi. İl merkezimizde yer alan medrese halk arasında minaresindeki yeşil çinilerden dolayı "Cıncıklı Camii" olarak bilinmektedir. Selçuklular döneminde İlimiz Emiri Nurettin Cibril bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında yapılmıştır. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet vermiştir. Taç kapısının hemen solunda Cacabey'in yattığı türbe yer almaktadır. Günümüzde Camii olarak kullanılan Medrese İl Merkezimiz de yer almaktadır. Minaresindeki dolayı halk arasında "Cıncıklı Camii" olarak adlandırılır. Medrese, Anadolu Selçuklu Sultanı II.Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir emiri Nureddin Cacatarafından 1271-1272 yılları arasında yaptırılmıştır. İki eyvanlı kapalı avlulu medrese grubuna girmektedir. Dönemin de astronomi yüksek okulu olarak hizmet veren Medrese dünyada gözlemevi olarak yapılan ilk yapıttır. Büyük kubbenin hemen altında, Yıldızların incelendiği bir havuz bulunmaktadır.
Mukarnas kavsaralı iki renkli taş işçiliğinin Taç kapısı mimari bir şaheserdir. Minaresi yapıdan ayrı olup, Gözlem kulesi niteliğini taşır. Ana eyvanda yer alan karşılıklı iki sütun, koni ve küre biçimlerinin üst üste bindirilmesiyle oluşmuştur. Bu sütun düzenlemesinin Anadolu Türk Sanatında başka bir örneği bulunmamaktadır. Medrese şu anda yeni bir restarasyon çalışmasına başladı" dedi.
Tanıtım Gençlik ve Spor İl Müdürü Faruk Şahin'in kampçılarla hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.